Kurací čiernohorský rezeň

emko ~ 24. apríl 2020 - 14:06

Čiernohorský rezeň patrí medzi staré dobré retro klasiky, ktoré voľakedy kraľovali jedálnym lístkom v slovenských reštauráciách. Základom je mäso obalené v zemiakovom cestíčku, posypané syrom. Používa sa bravčové, alebo ako v tomto recepte kuracie. Čiernohorské rezne nie sú práve diétnym jedlom, tak je fajn ich trocha odľahčiť a pridať do cestíčka okrem zemiakov aj cuketu. Podávame so zeleninovým šalátom, alebo s kyslou uhorkou a tatarkou.

Ďalšie inšpirácie na výborné rezne nájdete tu.

Suroviny
1000
g
10
g
Cestíčko:
 
 
150
ml
250
g
250
g
10
g
10
g
2
ks
Ostatné:
 
 
100
g
 
 

Pri príprave čiernohorských rezňov je dôležité cestíčko. Aby nebolo ani husté, ani riedke, aby bolo dobre dochutené, chrumkavé a aby rezne neboli mastné. Preto je treba najskôr spraviť z vajec, mlieka a múky hustejšie cestíčko. Poriadne ho vymiešať, aby neboli hrudky a toto cestíčko ochutiť soľou a prelisovaným cesnakom. Kto má rád majorán, pridá aj ten. Do tohto cestíčka sa nastrúhajú zemiaky a cuketa, z ktorých je ale dobré vytlačiť prebytočnú vodu, aby cesto príliš nenariedili.

Ďalšia dôležitá vec je mäso nakrájať na čo najtenšie plátky. Vtedy ich nemusíme naklepávať. Osolíme a zľahka obalíme v hladkej múke. Cestíčko tak bude na rezňoch lepšie držať.

Rezne obalíme v cestíčku a preložíme na panvicu s dobre rozohriatym olejom. Keď sa rezne začnú pražiť, teplotu oleja treba trocha znížiť, aby sa cestíčko nespálilo a aby sa mäso poriadne vnútri prepieklo. Keď sú rezne z jednej strany zlatisté, obrátime na druhú stranu a dosmažíme.

Vysmažené čiernohorské rezne vyberieme z oleja na papierové obrúsky, aby sme odstránili prebytočný tuk. Hotové podávame posypané strúhaným syrom. Samozrejme pri tomto klasickom jedle by nemala chýbať ani zeleninová obloha a ako príloha sa hodia aj rôzne druhy zemiakov, či ryža.

Komentáre

zutu ~ 13. august 2016 - 13:22

Zemiaky aj cuketu treba nastruhat na jemno alebo mozem aj na hrubo? vdaka

0

orinka ~ 13. september 2013 - 3:06

Pokud to není rychlé kuřecí, tak mám zkušenost, že do takových obalovaných řízků je dobré vepřové maso napřed narychlo opéct a až potom teprve obalovat a smažit. Jistota je jistota! Zvlášť, pokud je to maso s kostí jako krkovička a tak.

0

klaura ~ 13. september 2013 - 14:59

fantastický recept ... tieto rezne mám veľmi rada ...

0

remperitka ~ 12. september 2013 - 6:51

Toto by som si dala - ale najlepšie keby mi niekto urobil :)

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj