Jogurtové rožky

emko ~ 29. február 2024 - 13:01

Jogurtové nekysnuté cesto používala moja mama pri pečení odjakživa. Hlavne na jeseň, keď sa piekli štrúdle. V tomto recepte je verzia makovo-lekvárových rožkov, ktoré sú jemné a vďaka bohatej plnke krásne šťavnaté.
Nielenže sú jednoduché, ale chuť a vôňa pri pečení vás určite dostane. Len neobmieňajte heru za maslo, v tomto recepte naozaj pasuje hera viac, aby sa s cestom dobre pracovalo.

Suroviny
Cesto:
 
 
1
ks
200
g
150
g
 
štipka
Plnka:
 
 
200
g

Na dosku nasypeme múku so soľou, v strede urobíme jamku, do nej dáme hustý biely jogurt a jedno vajce. Príborovým nožíkom zapracujeme jogurt s vajcom. Na túto drobivú hmotu nastrúhame studenú heru a rukami začneme spracúvať cesto. Najskôr trochu lepí, ale hlavu hore, po chvíli sa spracuje nelepivý bochníček. Ak je treba, prisypte ešte trocha múky, lebo záleží od typu jogurtu a veľkosti vajca, aké bude cesto. Cesto zabalíme do sáčku a dáme na pol hodiny do chladničky.

Cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme asi na 4 mm do tvaru obdĺžnika. Potom ho rádielkom po dĺžke nakrájame asi na 10 cm dlhé pásy. Mletý mak zmiešame so slivkovým lekvárom. Plnka by nemala byť riedka, aby nevytekala. Preto podľa hustoty lekváru dávkujeme aj mak. Túto plnku pomocou cukrárskeho vrecúška so širokou špičkou nanášame na pásy vždy k jednému okraju.

Okraje cesta zavinieme ako závin, nožom pokrájame asi na 10 cm dlhé valčeky a prstami ich vyformujeme do tvaru písmena C. Preložíme ich na plech s papierom a môžeme (nemusíme) potrieť rozšľahaným vajcom. Ak ich nepotrieme, rožky po upečení obalíme v práškovom cukre - tiež výborné.

Vložíme do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme asi 20 - 25 minút do zlatova. Jogurtové rožky dlho vydržia mäkké a jemné. Uskladňujeme ich v dóze, alebo v sáčku.

Komentáre

Mississka ~ 25. február 2018 - 10:18

Dnes som privstala, aby sme mali sladké raňajky :) rožteky vynikajúce, k tomu granko :) paráda, mňam len len že som stihla odfotiť

0

Blanka B ~ 26. január 2016 - 8:11

Ahoj, posielam fotku dnes upečených rožkov podľa Tvojho receptu, ako obyčajne recept super, ďakujem

0

Asuron ~ 25. január 2016 - 11:41

Dobrý deň, včera večer som recept vyskúšala. Je vynikajúci. Rýchlo sa všetko pripraví, s cestom sa dobre pracuje, netreba vyťahovať robot - no proste super. výsledok bol výborný. Jeden poznatok: do cesta som dávala hustý grécky jogurt, mohlo ho tam ísť aj o trocha viac, asi by boli ešte lahodnejšie. Je to tak ako píšete aj Vy: "záleží od typu jogurtu" :-) Ďakujem za výborné recepty a nápady.

0

Anička ~ 8. november 2015 - 9:08

Milá Tána dakujem za skvelý recept,vsetko som dodržala skvelé rožteky tento mesiac som ich robila už 2 krát,zožali úspech asi ich zaradim aj na vianočné pečenie! :)

0

Anele ~ 21. október 2015 - 10:12

Dakujem za skvely recept. Podarili sa aj s tvarohom aj makovo-dzemove.

0

StankaM ~ 27. marec 2015 - 8:08

včera som skúšala a sú vynikajúce...druhú várku som dlhšie piekla,tak boli troška tvrdšie ale dali sa zjesť :) ...na budúce vyskúšam aj orechovú plnku...ďakujem za skvelý recept

0

vanilka111 ~ 20. december 2014 - 2:38

Ja som tieto úžasné rohlíčky skúsila včera z polovičnej dávky. všetko som dodržala okrem tuku..použila som z lidla Promienna na pečenie. Sú tvrdé ako kameň. neviem,že čo teraz s nimi ako to zužitkovať. Škoda bohatej náplne :-((. Mohlo to byť tým tukom??

0

Tana ~ 20. december 2014 - 3:03

In reply to by vanilka111

Nepoznám ten lídlacky tuk, takže neporadím. Neviem prečo ich máš tak tvrdé, skús ich dať do sáčka, možno zmäknú. Toto nie je klasické cesto, je to skôr cesto na trvanlivé záviny. Nemá byť mäkké, ale tvrdé som rožky nemala. Mrzí ma to, že nie si spokojná.

0

vanilka111 ~ 20. december 2014 - 4:30

In reply to by Tana

Nevadí,však nejako to skúsim zrecyklovať. Pomeliem,zmiešam s mletými orechami a spojím slivkovým lekvárom a urobím guľky. :-)
Zato tvoj makový kvet mi včera vyšiel krásne a mal veľký úspech. Ďakujem

0

starkita ~ 31. október 2014 - 9:31

to cesto nemá chybu,úplne fantastické....vymiesila som ho síce v robote, ale je super

0

bika79 ~ 22. august 2014 - 6:19

Ahojte Tanicka, smiem sa spytat, ci tieto rozky mozme naplnit aj nutelou? Mam obavy, kedze kraje rozkov nie su uzavrete, ci plnka z nutely nevytecie. Dakujem za radu

0

remperitka ~ 17. august 2014 - 11:36

manzel by v poslednej dobe len mak jedol :) toto vyzera skvostne - vyskusame :) mnam uz pri obrazkoch slintam aj ja

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj