Musaka

emko ~ 15. júl 2015 - 11:09

Netuším, aký je originál recept, pretože v Grécku je to s musakou tak, ako u nás s kapustnicou. Iný kraj, iná rodina, iný recept.

Rozpis surovín je na zapekaciu misku, alebo pekáč 22x28 cm.

Suroviny
6
ks
2
ks
500
g
3
strúčiky
3
štipky
2
PL
1
štipka
1
ks
Omáčka:
 
 
400
ml
100
g
50
g
1
štipka

Na oleji orestujeme na jemno nasekanú cibuľu, pridáme rozotretý cesnak a na jemno mleté mäso. Všetko spolu prudko restujeme, osolíme a za stáleho miešania sa snažíme, aby sa mäso orestovalo tak, aby nebolo zlepené, ale aby sa jednotlivé kúsky od seba oddelili. Pridáme sparené, lúpané nakrájané paradajky a pretlak, podlejeme málinko vodou a pod pokrievkou pomaly dusíme asi pol hodinu. Pridať môžete aj štipku škorice.

Zemiaky ak sú nové, jarné, stačí očistiť a pokrájať na hrubšie kolieska. Ak sú staré, dobré je ich asi 15 minút predvariť, scediť, a obielené pokrájať na hrubšie kolieska do pekáča vymazaného olejom.

Jeden väčší baklažán (alebo dva malé) aj so šupkou pokrájame na pol centimetrové kolieska, poriadne posolíme a necháme aspoň pol hodiny vyslziť. Potom ho opláchneme a vyžmýkame. Na zemiaky v pekáči nalejeme rozdusené mäso v rajčinovej omáčke.

Na mäsovú zmes poukladáme kolieska baklažánu a dáme piecť do vyhriatej rúry asi na dvadsať minút. Medzitým pripravíme omáčku na zaliatie.

V hrnčeku na masle orestujeme múku, zalejeme ju mliekom a metličkou za stáleho miešania vymiešame a prevaríme bešamelovú omáčku, ktorú ochutíme soľou, čerstvo postrúhaným muškátovým orieškom a mletým bielym korením.

Do horúcej omáčky vmiešame tvrdý syr. Omáčka však nesmie byť hustá, ak treba, dolejte mlieko a ešte prevarte. Syr v omáčke necháme celkom rozpustiť a znovu vymiešame.

Touto omáčkou zalejeme musaku a pečieme na 180 stupňov ešte asi 40 minút, kým vrch nezozlátne. Bešamel nedávame hneď na začiatku, zemiaky by sa správne neupiekli.

Musaka je po upečení šťavnatá a ihneď sa môže podávať.

Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj